Bron: frankwatching

Voorlopig kun je met bovenstaande tools een heel eind vooruit. Maar lukt het nu niet? Neem dan even contact op met onze knappe koppen van SUPERMINDS. Zij helpen je graag verder! 

LOGO 01

Voor SEO’ers is de weergave in de zoekresultaten uiteraard enorm belangrijk. Google’s Web Stories geven je een mogelijkheid om je pagina extra aantrekkelijk te maken voor mobiele gebruikers. Web Stories werkt hetzelfde als de stories van Instagram en Snapchat, maar worden in de SERP getoond. Extra interessant is de optie om links toe te voegen aan de content. Dit vergroot de kans dat mensen doorklikken naar je website. Google heeft handige tools uitgegeven die het onder andere voor WordPress mogelijk maken om zelf eenvoudig stories te ontwikkelen. 

20. Web Stories

bolletje.png (copy10)
20

Iedere zichzelf respecterende SEO’er heeft natuurlijk zijn website gekoppeld aan Google’s Search Console. Deze tool geeft je inzicht in de prestaties van de website in de zoekresultaten van Google en geeft technische informatie over je website. Maar, lang niet iedereen zal Bing’s Webmaster Tools gebruiken. Zonde, want het is een kwestie van twee klikken om de tool te installeren. Websites die al in de Search Console zijn geverifieerd kunnen de koppeling met Google gebruiken om hun site bij Microsoft’s Bing aan te melden. Zo stuur je eenvoudig je sitemap naar Bing, vraag je handmatige crawls aan en krijg je inzicht in de prestaties van je website. In Nederland is Google goed voor zo’n 90-98% procent van alle zoekopdrachten. Waarom zou je dan de moeite nemen om Bing’s Webmaster Tools te installeren? Bing is nog steeds de standaard zoekmachine van Microsoft Edge, de standaard browser van Microsoft. Zeker in kantoren waar werknemers weinig kunnen veranderen aan hun digitale omgeving, is de kans groot dat Microsoft Edge wordt gebruikt.

19. Bing Webmaster Tools

bolletje.png (copy7)
19

Hoe maken anderen eigenlijk hun websites? Met Wappalyzer heb je hier direct een antwoord op. De extensie voor Chrome geeft uitgebreide informatie over het CMS, frameworks, programmeertalen en koppelingen met Google Analytics en andere externe analysetools. Enorm handig wanneer je een intake hebt met een potentiële klant en je hem of haar direct kan vertellen dat de website in WordPress is gemaakt.
Indruk maken was nog nooit zo eenvoudig.

18. Wappalyzer

bolletje.png (copy9)
18

Het vak SEO is niet voor niets een vak en kent vele complexe zaken. Daarom geven we je nog een paar extra SEO tools die niet direct in een hokje te stoppen zijn. Ze worden niet per definitie gebruikt voor zoekwoorden onderzoek, linkbuilden of technische SEO, maar verdienen zonder twijfel een plek op deze lijst.

Overige SEO-tools

Ahrefs weet hoe ze toekomstige klanten moeten trekken.
Net als de Keyword Generator kent ook de Backlink Checker een gratis versie. De tool doet wat je verwacht van een gratis backlink tool. Per domein geeft Ahrefs je de domain rating, het aantal backlinks en domeinen en een overzicht van deze links. 

17. Ahrefs

bolletje.png (copy8)
17

Gebruik de Backlink Discovery Tool om het backlinkprofiel van concurrenten te verzamelen en analyseren. No your competition!

16. Backlink Discovery Tool

bolletje.png (copy6)
16

Linkbuilden begint bij het vinden van de juiste persoon. De Chrome extensie Hunter scant direct alle e-mailadressen op een website, verzamelt de functie van degene achter het adres en presenteert dit eenvoudig en gratis aan jou. Nooit meer mail sturen naar een info@ adres dus!

15. Hunter

bolletje.png (copy7)
15

Deze handige extensie gebruik je om direct de positie van de huidige website voor een gewenste zoekopdracht te peilen. Heel eenvoudig in gebruik, maar FatRank levert zeer bruikbare inzichten op.

14. FatRank

bolletje.png (copy5)
14

De MozBar maakt het gemak van Moz toegankelijker.
Ten eerste is de Chrome extensie volledig gratis. Zeker gezien de $99,- die Moz Pro kost, is dit interessant. Daarnaast is de extensie altijd snel bij de hand omdat deze in Chrome zit. De MozBar highlight links per categorie (follow, no follow, internal & external) op een pagina, geeft direct de autoriteit score
(van Moz) van een pagina en vergelijkt eenvoudig verschillende pagina’s in de SERP met elkaar.

13. MozBar

bolletje.png (copy8)
13

Met onderstaande tools heb je altijd de autoriteit van websites bij de hand, verkrijg je contactinformatie gemakkelijk en haal je makkelijker betere links binnen.

Technische sterke websites mét de juiste content zijn zonder backlinks nog nergens. Linkbuilding is in iedere SEO-strategie onmisbaar.
Het principe is eenvoudig: hoe meer relevante en kwalitatieve websites naar jouw website linken, hoe hoger Google (en anderen) de autoriteit van je website inschalen. Dit resulteert in een betere positie in de zoekresultaten.

Linkbuilding

UberSuggest is een handige tool om snel inzicht te krijgen in relevante zoekwoorden, gerelateerde zoekvolumes en een moeilijkheid schatting. Gratis gebruikers krijgen ook bij deze tool 3 dagelijkse zoekopdrachten. Het goedkoopste betaalde pakket kost €29,- per maand. De opties die dit pakket biedt zijn zeker dit bedrag waard. Zo krijg je historische gegevens over zoekwoorden, suggesties, content ideeën, de mogelijkheid om data te exporteren, concurrentieanalyses, site audits, inzicht in backlinks en kan je rankings eenvoudig volgen.
Naast data over zoekwoorden ontvang je met dit pakket ook de mogelijkheid om vragen aan specialisten te stellen, online cursussen en handige werkbladen.

12. UberSuggest

bolletje.png (copy5)
12

Nog zo’n handige Chrome extensie. Keyword Surfer  brengt inzicht in zoekvolume naar de zoekresultaten. Wanneer de extensie in Chrome geïnstalleerd is verschijnt er bij Google’s zoekresultaten direct een schatting van het zoekvolume, de CPC en gerelateerde zoekwoorden. Heel handig dus!

11. Keyword Surfer

bolletje.png (copy4)
11

Voor meer inzicht in het maandelijks zoekvolume gebruik je Ahrefs’ gratis versie van de Keyword Generator. Check snel en eenvoudig hoe populair jouw zoekwoorden zijn op Google, Bing, YouTube en Amazon. De tool is qua mogelijkheden niet te vergelijken met de betaalde versie, maar het scheelt wel $99,- per maand.

10. Ahrefs Keyword Generator

bolletje.png (copy3)
10

AnswerThePublic geeft overzichtelijk weer welke vragen jouw doelgroep stelt met betrekking tot je keyword. Niet alleen is de data in een oogopslag te begrijpen, een zoekopdracht geeft ook (afhankelijk van de populariteit van het keyword) veel data. Gebruikers kunnen in de tool de taal en het gebied waarin gezocht wordt aanpassen. Dit werkt nog niet 100% naar behoren. In de resultaten van Nederlandse zoekopdrachten bevinden zich vaak Duitse en Engelse vragen. Helaas is AnswerThePublic nog maar drie keer per dag gratis te gebruiken

9. AnswerThePublic

bolletje.png (copy3)
9

Deze gratis versie stelt gebruikers in staat om eenvoudig gerelateerde zoekwoorden op te vragen en andere interessante inzichten te krijgen. Denk hierbij aan trend data uit Google & YouTube met betrekking tot dit onderwerp, een schatting van maandelijks traffic en lijsten met zoekwoorden. De betaalde versie kent meer mogelijkheden en is met $10,- per jaar goed betaalbaar. Het grote gemak van deze tool is het feit dat inzicht in zoekwoorden en data slechts enkele klikken verwijderd is. De tool staat altijd in de rechterbovenhoek van je scherm, wat de stap om tot even snel zoekwoorden onderzoek te doen een stuk kleiner maakt.

8. Keywords Everywhere

bolletje.png (copy2)
8

Goed geoptimaliseerde websites zijn niet alleen in het voordeel van jezelf, ook Google doet hier zijn voordeel mee. Deze websites zijn namelijk gebruiksvriendelijker ingericht, zodat de lezers van deze pagina’s een fijne ervaring hebben. Daarnaast kan Google van geoptimaliseerde websites makkelijker het onderwerp bepalen en dus zoekopdrachten beter koppelen aan websites. Google is er dus bij gebaat om kwalitatieve resultaten te tonen op de resultatenpagina. Twee handige tools die hierbij helpen, zijn de Keyword Planner en Google Trends.

Google Trends combineert zoekwoorden met locaties, maar ook met andere zoekwoorden. Zo kun je kijken in welke delen van Nederland, Europa of de wereld jouw zoekwoorden populair zijn in een bepaalde periode. De Keyword Planner helpt je om nieuwe relevante zoekwoorden toe te voegen aan de bestaande selectie. Daarnaast zie je ongeveer maandelijkse zoekfrequentie van deze woorden, de concurrentie en de CPC als je Google Ads zou inzetten.

De intervallen voor zoekvolume liggen tussen de 10K en 100K, wat natuurlijk een enorm ruime interval is. Alleen wanneer je betaalde Google Ads campagnes draait, krijg je het precieze zoekvolume te zien. Daarnaast combineert Google synoniemen en andere varianten van zoekwoorden, waardoor zoekvolumes groter worden weergegeven dan ze in werkelijkheid zijn. Andere SEO-tools zijn dus handiger wanneer accurater onderzoek van belang is.

7. Google’s tools

bolletje.png (copy3)
7

Wanneer de techniek achter je website goed staat is de volgende stap de content. Zonder de juiste content weten zoekmachines niet waar je website over gaat, waardoor ranken voor de gewenste zoekwoorden natuurlijk onbegonnen werk is. Over de definitie van ‘goede content’ klik je even door naar een andere pagina in dit digitale magazine. Nog voordat het schrijven van SEO-content kan beginnen, is het van belang om je te verdiepen in je doelgroep. Welke zoektermen gebruikt jouw potentiële klant? Wat zijn de interesses van je doelgroep? Deze SEO-tools helpen je hiermee verder!

Zoekwoordenonderzoek 

Het krachtige Lighthouse is sinds eind 2020 de drijfveer achter GTMetrix, een tool voor het meten van de snelheid waarmee je website laadt. Het grote verschil in rapportage voor en na deze wijziging zit hem in de focus van GTMetrix. De tool focust via Lighthouse nu op de laadtijd voor gebruikers en de prestaties van de website. Voorheen was dit alleen laadtijd voor gebruikers. Net als bij Lighthouse lokaliseert GTMetrix niet alleen problemen, maar worden er ook oplossingen geboden. Ideaal voor de handige web developers die zelf aan de slag gaan. Maar ook als opdrachtgever krijg je zo een beter beeld van de mogelijkheden. GTMetrix kun je gratis gebruiken. Gebruikers die een gratis account hebben geregistreerd hebben meer opties dan de anonieme gebruikers. Standaard staat de locatie op Vancouver, Canada. Wanneer je bent ingelogd is het mogelijk om de locatie waar de test wordt uitgevoerd aan te passen naar onder andere London, San Antonio, Hong Kong en Sydney. Betalende gebruikers hebben meer locatiemogelijkheden. Zij kunnen onder andere Amsterdam selecteren. Voor accurate rapportages is het belangrijk dat je een testlocatie kiest die zo min mogelijk afstand heeft tot de locatie waar je server staat. Vanaf $10,- per maand heb je al toegang tot de volledige opties.

6. GTMetrix

bolletje.png (copy2)
6

Wist je dat de browser Google Chrome ingebouwde mogelijkheden heeft om audits uit te voeren? De open-source tool Lighthouse kun je op iedere mogelijke website gebruiken. Lighthouse maakt het dus mogelijk om zonder externe partijen of software direct een on page audit uit te voeren. Je website wordt gecheckt op onder andere snelheid, toegankelijkheid, SEO en algemene verbeteringen. Op ieder domein krijgt de website een cijfer, van 0 tot 100. De audits kunnen los uitgevoerd worden voor de desktop- en mobiele versies van sites. Je kunt Lighthouse op verschillende manieren gebruiken. De meest eenvoudige manier is door de pagina te ‘inspecteren’ door met de rechtermuisknop op een pagina te klikken en vervolgens op ‘inspect’ te klikken. Hierna opent zich het onderstaande menu, waar in de rij met ‘Elements’ en ‘Console’ de optie Lighthouse is te vinden. 

5. Google Chrome’s Lighthouse

bolletje.png (copy1)
5

Deze Nederlandse tool helpt je om SEO-problemen op te sporen en op te lossen. Het verzorgt automatisch volledige audits van je website. De crawlbots van SiteGuru zoeken naar gebroken links, dubbele content, juist gebruik van title tags en meta descriptions, redirects en sitemaps. Gebruikers van de software krijgen wekelijks een update in de mail met tips om de website te optimaliseren. Ook is het mogelijk om Google Analytics en de Search Console te koppelen aan je SiteGuru-dashboard. Hierdoor koppel je eenvoudig gebruikersdata aan SEO-audits van je pagina’s. Daarnaast is het nu ook mogelijk om een Site Tree te maken van je website, net zoals Screaming Frog dit mogelijk maakt. Deze Site Tree geeft een overzicht van de parent/child-verhoudingen van pagina’s
van je website.

4. SiteGuru

bolletje.png (copy1)
4

Voor beginnende SEO mensen kan de ingewikkelde interface van Screaming Frog nogal overweldigend overkomen.
Voor deze groep is er SEO Site Checkup. De tool is via de browser te gebruiken en geeft overzichtelijk de SEO-fouten van je website weer. Hierdoor is SEO Site Checkup heel makkelijk te gebruiken. Deze tool helpt je om meta-beschrijvingen te bekijken, de meest voorkomende zoekwoorden weer te geven, genereert een wordcloud van zoekwoorden, loopt je headings na, checkt je sitemap en loopt een aantal andere technische zaken langs. Ook hier wordt er per probleem een praktische oplossing geboden.

3. Seo Site Checkup

bolletje.png (copy)
3

Screaming Frog SEO Spider is een handige tool als je weet hoe je deze moet gebruiken. Zo werkt Screaming Frog niet via de browser, je moet de tool eerst downloaden en installeren.
Ook moet je misschien even zoek naar de diverse mogelijkheden want de layout is niet zo aantrekkelijk als bij andere tools. Loop wat tutorials door en je kent gelijk de enorme mogelijkheden, echt een aanrader. Zo kun je onder andere gebroken links vinden, een overzicht genereren van redirects, meta-beschrijvingen analyseren, dubbele content opsporen, HTML-data scrapen naar .csv-bestanden en de architectuur (Site Tree) van de website visualiseren.

2. Screaming Frog

bolletje.png (copy)
2

De naam zegt het al: Broken Link Checker genereert gratis een overzicht van gebroken links op je site, zowel interne links als uitgaande links. Per link zie je heel snel en simpel waar deze te vinden is. Helaas genereert de tool geen .csv-bestand van de gebroken links
(Screaming Frog kan dit wel).

1. BROKEN LINK CHECKER
bolletje.png
1

SCROLL NAAR BENEDEN

pijltjes_01_-_wit_1.png (copy) pijltjes_01_-_wit_1.png (copy1) pijltjes_01_-_wit_1.png (copy2)

Dit zijn tools die je helpen bij technische SEO:

Voor veel van jullie begint SEO bij je eigen website. Wat kun je zelf direct veranderen aan de techniek achter de website om de positie van je website in de zoekresultaten positief te beïnvloeden? Door een SEO-audit uit te voeren wordt duidelijk hoe de website ervoor staat en vooral op welke vlakken je ‘m kunt verbeteren. Zie het als een interne analyse van de website. De onderstaande SEO-tools geven je een gratis inzicht in de stand van zaken van de snelheid van de website, title tags, websitestructuur, 404’s en veel meer.

ON PAGE
SEO-AUDIT

Wanneer je zelf met SEO aan de slag wilt gaan voor je merk of bedrijf is het handig als je een aantal tools kunt toepassen die niet meteen geld kosten. Wij hebben de 20 beste GRATIS tools voor jou overzichtelijk op een rijtje gezet om direct jouw
SEO-taken een stuk makkelijker te maken. We hebben ze voor je opgedeeld in 3 categorieën: On page SEO audit, linkbuilden en zoekwoorden onderzoek. Read ‘em and use! 

DE 20 BESTE GRATIS SEO TOOLS OM ZELF TE GEBRUIKEN

OVER TOOLS GESPROKEN
ICOON 13
ICOON 12
ICOON 11
ICOON 10
ICOON 09
ICOON 08
ICOON 07
ICOON 06
ICOON 05
ICOON 04
ICOON 03
ICOON 02
ICOON 01
GOOGLE 06
GOOGLE 05
GOOGLE 04
GOOGLE 03
GOOGLE 02
GOOGLE 01
OVER TOOLS GESPROKEN

DE 20 BESTE GRATIS SEO TOOLS OM ZELF TE GEBRUIKEN

Wanneer je zelf met SEO aan de slag wilt gaan voor je merk of bedrijf is het handig als je een aantal tools kunt toepassen die niet meteen geld kosten. Wij hebben de 20 beste GRATIS tools voor jou overzichtelijk op een rijtje gezet om direct jouw SEO-taken een stuk makkelijker te maken. We hebben ze voor je opgedeeld in 3 categorieën: On page SEO audit, linkbuilden en zoekwoorden onderzoek. Read ‘em and use! 

ON PAGE
SEO-AUDIT

Voor veel van jullie begint SEO bij je eigen website. Wat kun je zelf direct veranderen aan de techniek achter de website om de positie van je website in de zoekresultaten positief te beïnvloeden? Door een SEO-audit uit te voeren wordt duidelijk hoe de website ervoor staat en vooral op welke vlakken je ‘m kunt verbeteren. Zie het als een interne analyse van de website. De onderstaande SEO-tools geven je een gratis inzicht in de stand van zaken van de snelheid van de website, title tags, websitestructuur, 404’s en veel meer.

Dit zijn tools die je helpen bij technische SEO:

bolletje.png
1
1. BROKEN LINK CHECKER

De naam zegt het al: Broken Link Checker genereert gratis een overzicht van gebroken links op je site, zowel interne links als uitgaande links. Per link zie je heel snel en simpel waar deze te vinden is. Helaas genereert de tool geen .csv-bestand van de gebroken links (Screaming Frog kan dit wel).

ICOON 01
bolletje.png (copy)
2

2. Screaming Frog

Screaming Frog SEO Spider is een handige tool als je weet hoe je deze moet gebruiken. Zo werkt Screaming Frog niet via de browser, je moet de tool eerst downloaden en installeren.
Ook moet je misschien even zoek naar de diverse mogelijkheden want de layout is niet zo aantrekkelijk als bij andere tools. Loop wat tutorials door en je kent gelijk de enorme mogelijkheden, echt een aanrader. Zo kun je onder andere gebroken links vinden, een overzicht genereren van redirects, meta-beschrijvingen analyseren, dubbele content opsporen, HTML-data scrapen naar .csv-bestanden en de architectuur (Site Tree) van de website visualiseren.

bolletje.png (copy)
3

3. Seo Site Checkup

Voor beginnende SEO mensen kan de ingewikkelde interface van Screaming Frog nogal overweldigend overkomen.
Voor deze groep is er SEO Site Checkup. De tool is via de browser te gebruiken en geeft overzichtelijk de SEO-fouten van je website weer. Hierdoor is SEO Site Checkup heel makkelijk te gebruiken. Deze tool helpt je om meta-beschrijvingen te bekijken, de meest voorkomende zoekwoorden weer te geven, genereert een wordcloud van zoekwoorden, loopt je headings na, checkt je sitemap en loopt een aantal andere technische zaken langs. Ook hier wordt er per probleem een praktische oplossing geboden.

bolletje.png (copy1)
4

4. SiteGuru

Deze Nederlandse tool helpt je om SEO-problemen op te sporen en op te lossen. Het verzorgt automatisch volledige audits van je website. De crawlbots van SiteGuru zoeken naar gebroken links, dubbele content, juist gebruik van title tags en meta descriptions, redirects en sitemaps. Gebruikers van de software krijgen wekelijks een update in de mail met tips om de website te optimaliseren. Ook is het mogelijk om Google Analytics en de Search Console te koppelen aan je SiteGuru-dashboard. Hierdoor koppel je eenvoudig gebruikersdata aan SEO-audits van je pagina’s. Daarnaast is het nu ook mogelijk om een Site Tree te maken van je website, net zoals Screaming Frog dit mogelijk maakt. Deze Site Tree geeft een overzicht van de parent/child-verhoudingen van pagina’s van je website.

bolletje.png (copy1)
5

5. Google Chrome’s Lighthouse

Wist je dat de browser Google Chrome ingebouwde mogelijkheden heeft om audits uit te voeren? De open-source tool Lighthouse kun je op iedere mogelijke website gebruiken. Lighthouse maakt het dus mogelijk om zonder externe partijen of software direct een on page audit uit te voeren. Je website wordt gecheckt op onder andere snelheid, toegankelijkheid, SEO en algemene verbeteringen. Op ieder domein krijgt de website een cijfer, van 0 tot 100. De audits kunnen los uitgevoerd worden voor de desktop- en mobiele versies van sites. Je kunt Lighthouse op verschillende manieren gebruiken. De meest eenvoudige manier is door de pagina te ‘inspecteren’ door met de rechtermuisknop op een pagina te klikken en vervolgens op ‘inspect’ te klikken. Hierna opent zich het onderstaande menu, waar in de rij met ‘Elements’ en ‘Console’ de optie Lighthouse is te vinden. 

bolletje.png (copy2)
6

6. GTMetrix

Het krachtige Lighthouse is sinds eind 2020 de drijfveer achter GTMetrix, een tool voor het meten van de snelheid waarmee je website laadt. Het grote verschil in rapportage voor en na deze wijziging zit hem in de focus van GTMetrix. De tool focust via Lighthouse nu op de laadtijd voor gebruikers en de prestaties van de website. Voorheen was dit alleen laadtijd voor gebruikers. Net als bij Lighthouse lokaliseert GTMetrix niet alleen problemen, maar worden er ook oplossingen geboden. Ideaal voor de handige web developers die zelf aan de slag gaan. Maar ook als opdrachtgever krijg je zo een beter beeld van de mogelijkheden. GTMetrix kun je gratis gebruiken. Gebruikers die een gratis account hebben geregistreerd hebben meer opties dan de anonieme gebruikers. Standaard staat de locatie op Vancouver, Canada. Wanneer je bent ingelogd is het mogelijk om de locatie waar de test wordt uitgevoerd aan te passen naar onder andere London, San Antonio, Hong Kong en Sydney. Betalende gebruikers hebben meer locatiemogelijkheden. Zij kunnen onder andere Amsterdam selecteren. Voor accurate rapportages is het belangrijk dat je een testlocatie kiest die zo min mogelijk afstand heeft tot de locatie waar je server staat. Vanaf $10,- per maand heb je al toegang tot de volledige opties.

Zoekwoordenonderzoek 

Wanneer de techniek achter je website goed staat is de volgende stap de content. Zonder de juiste content weten zoekmachines niet waar je website over gaat, waardoor ranken voor de gewenste zoekwoorden natuurlijk onbegonnen werk is. Over de definitie van ‘goede content’ klik je even door naar een andere pagina in dit digitale magazine. Nog voordat het schrijven van SEO-content kan beginnen, is het van belang om je te verdiepen in je doelgroep. Welke zoektermen gebruikt jouw potentiële klant? Wat zijn de interesses van je doelgroep? Deze SEO-tools helpen je hiermee verder!

bolletje.png (copy3)
7

7. Google’s tools

Goed geoptimaliseerde websites zijn niet alleen in het voordeel van jezelf, ook Google doet hier zijn voordeel mee. Deze websites zijn namelijk gebruiksvriendelijker ingericht, zodat de lezers van deze pagina’s een fijne ervaring hebben. Daarnaast kan Google van geoptimaliseerde websites makkelijker het onderwerp bepalen en dus zoekopdrachten beter koppelen aan websites. Google is er dus bij gebaat om kwalitatieve resultaten te tonen op de resultatenpagina. Twee handige tools die hierbij helpen, zijn de Keyword Planner en Google Trends.

Google Trends combineert zoekwoorden met locaties, maar ook met andere zoekwoorden. Zo kun je kijken in welke delen van Nederland, Europa of de wereld jouw zoekwoorden populair zijn in een bepaalde periode. De Keyword Planner helpt je om nieuwe relevante zoekwoorden toe te voegen aan de bestaande selectie. Daarnaast zie je ongeveer maandelijkse zoekfrequentie van deze woorden, de concurrentie en de CPC als je Google Ads zou inzetten.

De intervallen voor zoekvolume liggen tussen de 10K en 100K, wat natuurlijk een enorm ruime interval is. Alleen wanneer je betaalde Google Ads campagnes draait, krijg je het precieze zoekvolume te zien. Daarnaast combineert Google synoniemen en andere varianten van zoekwoorden, waardoor zoekvolumes groter worden weergegeven dan ze in werkelijkheid zijn. Andere SEO-tools zijn dus handiger wanneer accurater onderzoek van belang is.

bolletje.png (copy2)
8

8. Keywords Everywhere

Deze gratis versie stelt gebruikers in staat om eenvoudig gerelateerde zoekwoorden op te vragen en andere interessante inzichten te krijgen. Denk hierbij aan trend data uit Google & YouTube met betrekking tot dit onderwerp, een schatting van maandelijks traffic en lijsten met zoekwoorden. De betaalde versie kent meer mogelijkheden en is met $10,- per jaar goed betaalbaar. Het grote gemak van deze tool is het feit dat inzicht in zoekwoorden en data slechts enkele klikken verwijderd is. De tool staat altijd in de rechterbovenhoek van je scherm, wat de stap om tot even snel zoekwoorden onderzoek te doen een stuk kleiner maakt.

bolletje.png (copy3)
9

9. AnswerThePublic

AnswerThePublic geeft overzichtelijk weer welke vragen jouw doelgroep stelt met betrekking tot je keyword. Niet alleen is de data in een oogopslag te begrijpen, een zoekopdracht geeft ook (afhankelijk van de populariteit van het keyword) veel data. Gebruikers kunnen in de tool de taal en het gebied waarin gezocht wordt aanpassen. Dit werkt nog niet 100% naar behoren. In de resultaten van Nederlandse zoekopdrachten bevinden zich vaak Duitse en Engelse vragen. Helaas is AnswerThePublic nog maar drie keer per dag gratis te gebruiken

bolletje.png (copy3)
10

10. Ahrefs Keyword Generator

Voor meer inzicht in het maandelijks zoekvolume gebruik je Ahrefs’ gratis versie van de Keyword Generator. Check snel en eenvoudig hoe populair jouw zoekwoorden zijn op Google, Bing, YouTube en Amazon. De tool is qua mogelijkheden niet te vergelijken met de betaalde versie, maar het scheelt wel $99,- per maand.

bolletje.png (copy4)
11

11. Keyword Surfer

Nog zo’n handige Chrome extensie. Keyword Surfer  brengt inzicht in zoekvolume naar de zoekresultaten. Wanneer de extensie in Chrome geïnstalleerd is verschijnt er bij Google’s zoekresultaten direct een schatting van het zoekvolume, de CPC en gerelateerde zoekwoorden. Heel handig dus!

bolletje.png (copy5)
12

12. UberSuggest

UberSuggest is een handige tool om snel inzicht te krijgen in relevante zoekwoorden, gerelateerde zoekvolumes en een moeilijkheid schatting. Gratis gebruikers krijgen ook bij deze tool 3 dagelijkse zoekopdrachten. Het goedkoopste betaalde pakket kost €29,- per maand. De opties die dit pakket biedt zijn zeker dit bedrag waard. Zo krijg je historische gegevens over zoekwoorden, suggesties, content ideeën, de mogelijkheid om data te exporteren, concurrentieanalyses, site audits, inzicht in backlinks en kan je rankings eenvoudig volgen.
Naast data over zoekwoorden ontvang je met dit pakket ook de mogelijkheid om vragen aan specialisten te stellen, online cursussen en handige werkbladen.

Linkbuilding

Technische sterke websites mét de juiste content zijn zonder backlinks nog nergens. Linkbuilding is in iedere SEO-strategie onmisbaar. Het principe is eenvoudig: hoe meer relevante en kwalitatieve websites naar jouw website linken, hoe hoger Google (en anderen) de autoriteit van je website inschalen. Dit resulteert in een betere positie in de zoekresultaten.

Met onderstaande tools
heb je altijd de autoriteit van websites bij de hand, verkrijg je contactinformatie gemakkelijk en haal je makkelijker betere links binnen.

bolletje.png (copy8)
13

13. MozBar

De MozBar maakt het gemak van Moz toegankelijker.
Ten eerste is de Chrome extensie volledig gratis. Zeker gezien de $99,- die Moz Pro kost, is dit interessant. Daarnaast is de extensie altijd snel bij de hand omdat deze in Chrome zit. De MozBar highlight links per categorie (follow, no follow, internal & external) op een pagina, geeft direct de autoriteit score
(van Moz) van een pagina en vergelijkt eenvoudig verschillende pagina’s in de SERP met elkaar.

bolletje.png (copy5)
14

14. FatRank

Deze handige extensie gebruik je om direct de positie van de huidige website voor een gewenste zoekopdracht te peilen. Heel eenvoudig in gebruik, maar FatRank levert zeer bruikbare inzichten op.

bolletje.png (copy7)
15

15. Hunter

Linkbuilden begint bij het vinden van de juiste persoon.
De Chrome extensie Hunter scant direct alle e-mailadressen op een website, verzamelt de functie van degene achter het adres en presenteert dit eenvoudig en gratis aan jou. Nooit meer mail sturen naar een info@ adres dus!

bolletje.png (copy6)
16

16. Backlink Discovery Tool

Gebruik de Backlink Discovery Tool om het backlinkprofiel van concurrenten te verzamelen en analyseren. No your competition!

bolletje.png (copy8)
17

17. Ahrefs

Ahrefs weet hoe ze toekomstige klanten moeten trekken.
Net als de Keyword Generator kent ook de Backlink Checker een gratis versie. De tool doet wat je verwacht van een gratis backlink tool. Per domein geeft Ahrefs je de domain rating, het aantal backlinks en domeinen en een overzicht van deze links. 

Overige SEO-tools

Het vak SEO is niet voor niets een vak en kent vele complexe zaken. Daarom geven we je nog een paar extra SEO tools die niet direct in een hokje te stoppen zijn. Ze worden niet per definitie gebruikt voor zoekwoorden onderzoek, linkbuilden of technische SEO, maar verdienen zonder twijfel een plek op deze lijst.

bolletje.png (copy9)
18

18. Wappalyzer

Hoe maken anderen eigenlijk hun websites? Met Wappalyzer heb je hier direct een antwoord op. De extensie voor Chrome geeft uitgebreide informatie over het CMS, frameworks, programmeertalen en koppelingen met Google Analytics en andere externe analysetools. Enorm handig wanneer je een intake hebt met een potentiële klant en je hem of haar direct kan vertellen dat de website in WordPress is gemaakt.
Indruk maken was nog nooit zo eenvoudig.

bolletje.png (copy7)
19

19. Bing Webmaster Tools

Iedere zichzelf respecterende SEO’er heeft natuurlijk zijn website gekoppeld aan Google’s Search Console. Deze tool geeft je inzicht in de prestaties van de website in de zoekresultaten van Google en geeft technische informatie over je website. Maar, lang niet iedereen zal Bing’s Webmaster Tools gebruiken. Zonde, want het is een kwestie van twee klikken om de tool te installeren. Websites die al in de Search Console zijn geverifieerd kunnen de koppeling met Google gebruiken om hun site bij Microsoft’s Bing aan te melden. Zo stuur je eenvoudig je sitemap naar Bing, vraag je handmatige crawls aan en krijg je inzicht in de prestaties van je website. In Nederland is Google goed voor zo’n 90-98% procent van alle zoekopdrachten. Waarom zou je dan de moeite nemen om Bing’s Webmaster Tools te installeren? Bing is nog steeds de standaard zoekmachine van Microsoft Edge, de standaard browser van Microsoft. Zeker in kantoren waar werknemers weinig kunnen veranderen aan hun digitale omgeving, is de kans groot dat Microsoft Edge wordt gebruikt.

bolletje.png (copy10)
20

20. Web Stories

Voor SEO’ers is de weergave in de zoekresultaten uiteraard enorm belangrijk. Google’s Web Stories geven je een mogelijkheid om je pagina extra aantrekkelijk te maken voor mobiele gebruikers. Web Stories werkt hetzelfde als de stories van Instagram en Snapchat, maar worden in de SERP getoond. Extra interessant is de optie om links toe te voegen aan de content. Dit vergroot de kans dat mensen doorklikken naar je website. Google heeft handige tools uitgegeven die het onder andere voor WordPress mogelijk maken om zelf eenvoudig stories te ontwikkelen. 

LOGO 01

Voorlopig kun je met bovenstaande tools een heel eind vooruit. Maar lukt het nu niet? Neem dan even contact op met onze knappe koppen van SUPERMINDS. Zij helpen je graag verder! 

Bron: frankwatching

ICOON 02
ICOON 03
ICOON 04
ICOON 05
ICOON 06
GOOGLE 01
GOOGLE 02
GOOGLE 03
ICOON 07
ICOON 08
ICOON 09
ICOON 10
ICOON 11
ICOON 12
ICOON 13

Titel overview

Indien de overview is geactiveerd (boekenplank) komt deze tekst als omschrijving in beeld.
Volledig scherm